AHMET ORHAN OĞUZ

AHMET ORHAN OĞUZ

13.11.2015 48258

11-01-2018


AHMET ORHAN OĞUZ'UN ÖZGEÇMİŞİ

 

1936 yılında Kdz. Ereğli'de doğmuş. Nimet İlkokulu'nda ve şimdi müze olan Halil Paşa Konağı'nda faaliyet gösteren Ereğli Ortaokulu'nda okumuş. 1955'te İstanbul Haydarpaşa Anadolu Lisesi'nden mezun olup İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne devam etmiş. Bir müddet İstanbul'da deniz taşımacılığıyla uğraştıktan sonra yedek subaylığını Tuzla Uçaksavar Topçu Okulu'nda yapmış. 1960 ihtilalinde yedek subaymış. 

1850'lerden beri Ereğli'de ticaretle uğraşan Oğuzlar'ın 4. nesil temsilcisi olarak 15 Haziran 1960'da Ereğli'ye dönmüş.  Babası Mehmet Tevfik OĞUZ'un başında bulunduğu toptancı dükkanında çalışmaya başlamış ve hemen kendisiyle birlikte iki erkek kardeşinin ve babasının ortak olduğu Oğuzlar Koll. Şti.'ni kurmuş.

İki sene sonra Erdemir'in kurulmasıyla paralel bir tanker filosu oluşturmuş.  Erdemir'in kok fabrikasının tali ürünleri benzen ksilol ve solventi başta Koruma Tarım İlaçlari AŞ ve Petkim olmak üzere Türkiye'nin her yanına nakletmiş.

1930'lu yıllardan 1945 yılına kadar Ereğli'de Mobil Oil bayiliği yapan Mehmet Tevfik OĞUZ oğluna ışık tutmuş. Ahmet Orhan OĞUZ 1964 yılı başında Ereğli'de Akpet Akaryakıt istasyonunu kurmuş. 2 Mayıs 1964 günü şimdiki İş Bankası binasının karşısında akaryakıt satışına başlamış. 1968'de Petrol Ofis bayii olan Orhan Oğuz firması 1980'de Kışla Mahallesi'ndeki şimdiki yerine taşınmış. 1983'de firmanın adı Oğuzlar Petrol AŞ olarak değişmiş.

İstasyonunu açarken babasından birkaç nasihat almış. Babası ona kolay kolay imza atmamasını ve attıktan sonra imzasına sahip çıkmasını; kefil olmamasını, yerine fazla parası varsa vermesini, onun hesabını ona kimsenin soramayacağını; ve müessesesinin eşiğinden içeri yanlış para sokmamasını öğütlemiş. Ve o hayatı boyunca bu ilkelere bağlı kalmış.

1973 yılında eczacı Nurdan Sönmez ile evlenmiş, ve 1978 yılında biricik evladı Zeynep dünyaya gelmiş.

Zeynep büyüyormuş ve arzusu onu koleje göndermekmiş. Kdz. Ereğli TED Koleji 1978-79 yıllarındaki çalkantıda veliler arasında yapılan oylamayla binası Anadolu Lisesi'ne bırakılarak kapanmış. 1984'te kurulan TED Derneği'nin kurucu başkanlığını yapmış. Yedi arkadaşıyla birlikte 1985-86 döneminde TED'i Ereğli'de yeniden faaliyete geçirmeyi başarmışlar.

O zamanlar A. Orhan Oğuz'un asıl gönlünde yatan kendi yaptığı okula ismini vermekmiş. 1986 yılında temelini attığı 5 derslikli Orhan Oğuz İlkokulu'nu Bağlık Mahallesi'nde 8 ayda öğretime açmış. Bu okulla birlikte Bağlık Mahallesi'nin de popüleritesi artmış, mahalle göç almaya başlamış ve yeni siteler kurulmuş.

2001 yılında ilköğretimin sekiz yıla çıkarılmasıyla ilave yeni dersliklere ihtiyaç olunca 18 derslik ve 9 yardımcı odalı şimdiki ilave büyük binayı yapmış. Okulunun ismine her zaman kendisini destekleyip her türlü faaliyetinde yanıbaşında duran eşi Nurdan Oğuz'un ismini de ilave etmiş ve okulun ismi Nurdan ve Ahmet Orhan Oğuz İlköğretim Okulu olarak değişmiş. Birlikte 2009 yılında ilk yapılan tek katlı binanın üstüne 200 kişilik ışık, ses ve görüntü sistemleriyle tam donanımlı bir konferans salonu eklemişler.

32 yıl boyunca her türlü bakım ve ihtiyacını üstlendikleri okullarının bugün de hiçbir eksiği yok. Okulu her daim yeni ve modern tutmuş, eskimesine izin vermemişler. Orhan Oğuz "Ah, bir de arsamız biraz daha büyük olsaydı..." diye hayıflanıyor.

Pırıl pırıl bine yakın öğrencisinden, öğretim kadrosunun ve yönetimin mükemmelliğinden, velilerinin ve okul aile birliğinin desteğinden gururla bahsediyor.

Nurdan Oğuz ve Ahmet Orhan Oğuz Temmuz 2010'da eğitime katkılarından dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi üstün hizmet ödülüne layık görüldüler. Çift bu ödülü onlardan sonraki nesillere kalacak en güzel miras olarak görüyor.

A. Orhan Oğuz'un çeşitli sosyal ve kültürel derneklerdeki çalışmaları da saymakla bitmiyor. Rahmetli Tuğ Amiral Erdinç Yalçıner'in önerisiyle Karadeniz Bölge Komutanlığı Donanma Vakfı üyeliğine seçilmiş. Vakfın yaptırdığı, şimdi de İzmir'de donanmamıza hizmet veren çıkartma gemisine emeği geçmiş. 17 sene Lions Kulüp üyeliği ve 1982-1983 döneminde başkanlığı yapmış. Ayrıca Göztepe Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliği, Yeni Mahalle Spor Kulübü başkanlığı, Kdz. Ereğli Emniyeti Karakolları Yaptırma Derneği başkanlığı, Avcılık ve Atıcılık Derneği yönetim kurulu üyeliği ilk anda aklına gelenler.

Hobilerinin başında yağlıboya resim koleksiyonerliği  geliyor. Ahmet Orhan OĞUZ Batı Karadeniz'in en büyük resim koleksiyonuna sahip. Ayrıca fotoğraf da en az resim kadar ilgisini çekiyor. Ağaçla, çiçekle, bahçeyle uğraşmayı çok seviyor. Nümismat, yani son 7 padişah'ın gümüş para koleksiyonu sahibi. Uzun yıllar avcılık sporuyla ilgilenmiş ve tenis oynamış. Artık gözdesi ise torunları Aslan ve Leyla. Dedelik onun yeni hobisi.

Öğreniyorum ki, 1988 yılında neredeyse Ereğli'den ayrılıyormuş ki vazgeçmiş. Kopamamış. Yatırımını hep Ereğli'ye yapmış. Ereğli'sine aşık bir iş adamı O.